Υποχρεωτικός Εξοπλισμός για Πορείες

 • Ορειβατικό παπούτσι (μποτάκι που κρατά τον αστράγαλο και με ανάγλυφο πέλμα) το οποίο φοράμε και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Προστατεύει το πέλμα από τις πέτρες στα μονοπάτια και κρατά σταθερό το πόδι για την αποφυγή διαστρέμματος. Tα αθλητικά παπούτσια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ!!!
 • Αδιάβροχο μπουφάν και χειμώνα και καλοκαίρι.
 • Δεύτερο ζευγάρι κάλτσες μέσα στο σακίδιο (το ορειβατικό παπούτσι είναι ημιαδιάβροχο αλλά εάν μπει το πόδι σε λακκούβα με νερό τότε μπορεί να βραχεί η κάλτσα και πρέπει να αλλαχθεί ΑΜΕΣΑ!).
 • Νερό (ποσότητα ανάλογη με τις ώρες της πορείας και τις καιρικές συνθήκες).
 • Τροφή για να μας συντηρήσει στη πορεία (ξηρούς καρπούς, φρούτα, μπάρες δημητριακών, παστέλι, σταφίδες, γενικά τροφή που δίνει ενέργεια χωρίς να μας εμποδίσει στο περπάτημα).
 • ΑΤΟΜΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ : Αν ακολουθούμε κάποια ατομική θεραπεία, δεν ξεχνάμε τα ατομικά μας φάρμακα. Αν το πρόβλημά μας είναι σοβαρό, καλό θα ήταν να έχουμε ενημερώσει γι’ αυτό το σύλλογο. Έχουμε πάντα τις οδηγίες χρήσης όλων των φαρμάκων μαζί μας (για τον συνοδοιπόρο που θα θελήσει να μας βοηθήσει). Ελέγχουμε συχνά την ημερομηνία λήξης των φαρμάκων και φροντίζουμε να είναι συσκευασμένα έτσι, που να μην διατρέχουν κίνδυνο καταστροφής από τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσουμε στις πορείες.
 • Αφήνουμε στο λεωφορείο επιπλέον ρούχα και παπούτσια για να αλλάξουμε όταν τελειώσει η πορεία, σε περίπτωση που χρειαστεί. Κρατάμε και πετσέτα για να σκουπιστούμε.
 • ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ : Φακό με εφεδρικές μπαταρίες και λαμπάκι, ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, πυξίδα, σουγιά, σπίρτα αδιάβροχα και αναπτήρα, εφεδρικά κορδόνια, αντηλιακή κρέμα, γυαλιά ηλίου, χαρτί υγείας, και σακούλα για τα σκουπίδια μας.

Βασικός Εξοπλισμός

 • Μπαστούνια για πεζοπορία, καλύτερα 2, για να μην επιβαρύνονται τα γόνατα.
 • Σακίδιο πλάτης (ανατομικό, ελαφρύ, με ιμάντες και εξωτερικές θήκες και που να επιτρέπει στην πλάτη να αερίζεται και να έχει και αδιάβροχο κάλυμμα).
 • Ισοθερμικά ρούχα (δεν είναι αδιάβροχα, απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα μας πολύ γρήγορα και στεγνώνουν επίσης γρήγορα).
 • Πουλόβερ φλις για να το φοράμε στις στάσεις.
 • Γάντια και σκούφο (ΟΧΙ ΚΑΣΚΟΛ! Είναι επικίνδυνο για ατύχημα! Υπάρχει ειδικό ισοθερμικό κάλυμμα για το λαιμό που ονομάζεται μπαφ) για το χειμώνα και καπέλο για το καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο πλατύγυρο για να προστατεύει και το πρόσωπο αλλά και το σβέρκο.
 • Αδιάφροχο παντελόνι για την περίπτωση που χρειαστεί να περπατήσουμε σε βροχή.

Επιπλέον εξοπλισμός

Γκέτες από αδιάβροχο υλικό οι οποίες μπαίνουν εξωτερικά, πάνω από το παντελόνι και προστατεύει από το νερό και τις λάσπες το τμήμα του ποδιού από το αστράγαλο ως το γόνατο.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ: σκηνή, σλίπιν μπαγκ και υπόστρωμα. Καμινέτο, μαγειρικά σκεύη, ποτήρι, μαχαιροπήρουνα, χαρτί υγείας, φακός.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΚΙΔΙΟΥ: Τα ελαφριά αντικείμενα στο κάτω μέρος, τα βαριά στο πάνω, τα ρούχα προς το μέρος της πλάτης μας και μέσα σε πλαστικές τσάντες για να μη βραχούν, τα είδη πρώτης ανάγκης στις εξωτερικές θήκες.

Άλλες χρήσιμες Συμβουλές

 • Παπούτσι, κάλτσα και πόδι πρέπει να είναι “ένα σώμα”. Στην ανάγκη, για να το πετύχουμε, φοράμε δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.
 • Πάντα κόβουμε τα νύχια των ποδιών μας 2 μέρες πριν την πορεία.
 • Το βράδυ πριν την πορεία αποφεύγουμε το πολύ και βαρύ φαγητό. Προτιμάμε τα φαγητά που απελευθερώνουν ενέργεια (ζυμαρικά, πατάτες).
 • Το αλκοόλ στη διάρκεια της πορείας δεν προσφέρει καμία βοήθεια (δεν ζεσταίνει), αντίθετα εμποδίζει.
 • Φοράμε ρούχα με έντονα χρώματα για να είμαστε εύκολα ορατοί αν χρειαστεί.
 • Αποφεύγουμε τα βαμβακερά ενδύματα γιατί κατακρατούν την υγρασία, στεγνώνουν δύσκολα.
 • Προσέχουμε να μην προεξέχουν τα πράγματά μας από το σακίδιο και να μην κρέμονται κορδόνια. Υπάρχει κίνδυνος κάπου να πιαστούν και να τραυματιστούμε.
 • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν χρησιμοποιούμε μπατόν να μην χτυπήσουμε εκείνον που μας ακολουθεί.
 • Αποφεύγουμε, ακόμη και το καλοκαίρι, τα κοντά παντελόνια και τα παπούτσια που δεν καλύπτουν τον αστράγαλο.

Συμπεριφορά

Ο αρχηγός είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των πεζοπόρων και την ομαλή διεξαγωγή της πορείας. Οι οδηγίες που δίνει στην ομάδα έχουν σαν στόχο να προειδοποιήσουν για τις δυσκολίες της πορείας και να κατευθύνουν την ομάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες που δίνει ο αρχηγός.

Ο αρχηγός είναι πάντα μπροστά από όλη την ομάδα και στο τέλος υπάρχει πάντα κάποιος που έχει οριστεί σαν «σκούπα» και αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος της ομάδας.

Ο κάθε πεζοπόρος ελέγχει πάντα εάν έχει οπτική επαφή με εκείνον που ακολουθεί ώστε να μη διασπαστεί η ομάδα και περιμένουμε πάντα εκείνους που ακολουθούν. Ταυτόχρονα τηρούμε οπτική επαφή με εκείνους που προηγούνται και προσέχουμε να ακολουθούμε το μονοπάτι που έχουν ήδη περπατήσει αυτοί που είναι μπροστά. Δεν λοξοδρομούμε εάν δεν ενημερώσουμε. Εάν κάποιος χαθεί θα ταλαιπωρηθεί όλη η ομάδα και όχι μόνο εκείνος!

Η ομάδα κρατάει το ρυθμό του πιο αργού πεζοπόρου, ο οποίος δεν αργοπορεί για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο λόγω δυνάμεων. Η ομάδα πρέπει να είναι πάντα ενωμένη. Ανταγωνιστικές και εγωιστικές συμπεριφορές δεν επιτρέπονται στις πεζοπορίες.

Συμμετέχουμε στη πορεία μόνο αν είμαστε υγιής και ξεκούραστοι. Κρατάμε δυνάμεις και δεν φτάνουμε ποτέ στα όριά μας.
Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενημερώνουμε διακριτικά τον αρχηγό ή κάποιο άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Αποφεύγουμε να πανικοβάλουμε την ομάδα και να οξύνουμε το όποιο πρόβλημα με αυτό τον τρόπο.

Είμαστε καλοπροαίρετοι και φιλικοί με όλη την ομάδα. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, προτιμήσεις και επιλογές.
Στη πορεία προσέχουμε να μην κλωτσάμε πέτρες ή να πετάμε αντικείμενα γιατί μπορεί να τραυματιστεί κάποιος συνοδοιπόρος.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε!

 1. Δεν κόβουμε κλαδιά δέντρων, θάμνους και λουλούδια.Δεν περπατάμε έξω από τα μονοπάτια.
 2. Δεν αφήνουμε κανένα σκουπίδι πίσω μας και “παράγουμε” όσο το δυνατόν λιγότερα.
 3. Δεν ανάβουμε για κανένα λόγο φωτιά στο ύπαιθρο.
 4. Δεν χαράζουμε φλοιούς δέντρων, δεν γράφουμε στα βράχια και γενικώς δεν αφήνουμε πίσω μας κανένα άλλο σημάδι εκτός τις πατουσίες μας.
 5. Δεν αιχμαλωτίζουμε, δεν τραυματίζουμε και δεν σκοτώνουμε ζώα, πουλιά και έντομα.
 6. Δεν πλησιάζουμε τις φωλιές των ζώων.
 7. Δεν ξεριζώνουμε φυτά ούτε παίρνουμε χώμα για τις γλάστρες μας.
 8. Δεν φωνάζουμε και δεν χρησιμοποιούμε πηγές ηχητικής ρύπανσης.
 9. Δεν μολύνουμε το πόσιμο νερό και χρησιμοποιούμε όσο ακριβώς χρειαζόμαστε.
 10. Δεν καταστρέφουμε τους χώρους που μας φιλοξενούν και τα μέσα με τα οποία μετακινούμαστε.
 11. Δεν μεταφέρουμε στο ύπαιθρο το άγχος, την επιθετικότητα και τη μοναξιά της πόλης.

...βρείτε μας!

Γραφείο ΦΥ.Σ.Η.

Πλατεία Κορνάρου  31 Β (Στοά Γιαλεράκη)

Τηλ 2810-224667 (19:00-21:00)

...είμαστε και αλλού!

Facebook Youtube channel